‘Honderden miljoenen’ iPhones kwetsbaar voor nieuwe ‘niet te fiksen’ hack

Een onderzoeker heeft een nieuwe kwetsbaarheid in het Apple besturingssysteem IOS ontdekt. Deze kwetsbaarheid raakt honderden miljoenen iPhones, iPads en iPods. Het gevolg hiervan is dat hackers kwijlen bij het vooruitzicht om Apple de controle over hun apparaten te ontnemen waardoor de kunst van jailbreaking nieuw leven wordt ingeblazen.

De onderzoeker, die zichzelf axi0mX noemt, heeft de hack de naam checkm8 gegeven. Hij omschrijft de hack als “een permanente niet aanpasbare bootrom-exploit voor honderden miljoenen IOS apparaten. Dit betekend dat hackers de code, die door axi0mX op Github is gezet, en mogelijk de firmware (dit is de kern van het besturingssysteem) op een iPhone kunnen laden. Dit betekend dat ze de contole van Apple over het apparaat hebben verwijderd en kunnen doen wat ze willen. Echter zijn er wel enkele extra exploits voor nodig.

“De meeste generaties iPhones en iPads zijn kwetsbaar: van iPhone 4S (A5-chip) tot iPhone 8 en iPhone X (A11-chip)”, schrijft axi0mX op Twitter. Maar het risico voor gebruikers is beperkt aangezien er voor dit beveiligingslek fysieke toegang met een USB stick nodig is. Het kan niet op afstand worden geëxploiteerd.

Lees dit artikel verder op Forbes.com

Geef een antwoord