Een website specifieke plugin voor WordPress maken

Wanneer je veel veranderingen maakt aan je WordPress website komt er op een gegeven moment wel erg veel code in het functions.php bestand van je thema te staan. Dan is het misschien handig om een website specifieke plugin voor de website te gaan maken. Misschien vraag je je af wat een website specifieke plugin is en waarom je er één voor je website zou moeten maken. Dat ga ik je in dit artikel vertellen.

Wat is een website specifieke plugin

Een website specifieke WordPress plugin is een plaats waar code fragmenten van functies die je aan je website wil toevoegen plaatst. De functies zijn specifiek voor je website bedoeld en ze zijn niet aan een thema gerelateerd, ze zijn niet groot genoeg om er een aparte plugin voor te maken, maar wanneer je alles in het functions.php plaatst wordt deze groot en onoverzichtelijk.

In essentie is het zo dat een website specifieke plugin hetzelfde doet als het functions.php bestand van je thema. Je kunt ook makkelijker van thema wisselen en je toegevoegde functies blijven door de plugin gewoon werken. Het is ook handiger wanneer je een foutje in de code van een functie maakt. Maak je die in je functie.php bestand dan is de kans groot dat je hele site niet werkt. Wanneer je de functie in een plugin hebt staan kun je eenvoudig in het dashboard de plugin deactiveren en de code aanpassen.

Hoe maak je een website specifieke plugin

Misschien denk je dat het super moeilijk is om een website specifieke plugin te maken maar het tegendeel is waar. Het enige wat je hoeft te doen is het volgende:

Maak een nieuwe map in de plugins map van je website. Voorbeeld: /wp-content/plugins/naamvanjewebsite-plugin.
Open een leeg tekstbestand en sla die op als: naamvanjewebsite-plugin.php
Plaats in dit bestand de onderstaande code:

<?php

/*

Plugin Naam: Site Plugin voor naam van je website

Beschrijving: Site specifieke functies voor naam van je website

*/

/* Voeg functies toe na deze lijn */

/* Na deze lijn geen functies toevoegen */

?>

Plaats nu dit bestand in de plugin map die je eerder gecreëerd hebt. Nu kun je eenvoudig in het dashboard van je website de plugin activeren.

Vanaf nu kunnen alle code fragmenten die website specifieke functies toevoegen in de website specifieke plugin geplaatst worden en niet meer in het functions.php bestand van je thema.

Geef een antwoord